Tietoturva vuonna 2025: Näillä ajankohtaisilla vinkeillä suojaat yritystäsi

Asiantuntijasisällöt

Tietoturvasta on tullut entistäkin tärkeämpi osa yritysten liiketoimintaa, ja kehitys turvallisen IT:n puolesta jatkuu myös vuonna 2025. Hyvä niin. Yritykset haluavat panostaa ratkaisuihin, jotka tukevat luotettavasti heidän toimintaansa ja mahdollistavat turvallisen kasvun.

Mitkä ovat tärkeimpiä huomioita tietoturvan parissa tällä hetkellä? Tästä blogitekstistä nappaat vinkit kuluvan vuoden trendeihin sekä avainkeinoihin, joilla voit varmistaa yrityksesi tietoturvan ajantasaisuuden.

Tietoturvan tilannekatsaus – missä mennään tällä hetkellä?

Onko sinullakin tullut viime aikoina vastaan uutisia suuryrityksiin kohdistuneista kyberhyökkäyksistä? On valitettavan totta, että organisaatioiden IT-ympäristöihin kohdistuu yhä laadukkaampia tietoturvauhkia, joilla pyritään horjuttamaan liiketoimintaa ja kajoamaan vaikkapa henkilöstön tai asiakkaiden tärkeisiin tietoihin.

Voit kuitenkin lohduttautua tällaisia uutisia lukiessa sillä, että myös teknologia kehittyy vastaamaan ulkopuolisiin hyökkäyksiin yhä kattavammin ja tehokkaammin.

IT-ympäristöissä on siirrytty perinteisestä, muurimaisista ratkaisuista kerroksellisiin suojautumismalleihin. Etätyön ja monimuotoisten työympäristöjen lisääntyessä organisaatiot vahvistavat turvallisia yhteyksiä ja sijoittavat uusiin teknologioihin, kuten esimerkiksi tekoälyavusteiseen uhkien tunnistukseen. Myös pilvipalveluiden rooli on korostunut arjen liiketoiminnassa, ja niiden turvallisuuskäytäntöjä kehitetään jatkuvasti paremmiksi ja helppokäyttöisemmiksi.

Teknologian kehittyessä yritykselläsi on tänä päivänä siis entistä paremmat mahdollisuudet hallita IT:nsä tietoturvaa toimialasta tai koosta riippumatta.

Muista nämä vinkit yrityksesi tietoturvan vahvistamiseksi!

  1. Käsittele tekoälyä sekä uhkana että mahdollisuutena

Koska tekoälyjärjestelmien käyttö lisääntyy, kiinnitä erityistä huomiota näiden järjestelmien käyttöön sekä turvallisuuteen. Selkeän tekoälypolitiikan myötä yrityksessäsi on paremmin hallussa, mitä tekoälyavusteisia sovelluksia ja työkaluja kukin saa käyttää, mihin tarkoituksiin ja millaisin turvatoimin.

Toisesta vinkkelistä tekoälyä voi hyödyntää myös tietoturvauhkien tunnistukseen – tekoälypohjaiset sovellukset esimerkiksi analysoivat liikennettä ja toimintamalleja reaaliajassa ja voivat havaita mahdolliset epänormaaliudet hyvinkin nopeasti. Parhaimmillaan AI voi siis auttaa yritystäsi välttämään mahdollisia riskejä jo ennen kuin niistä tulee konkreettisia.

  1. Kasvata tietoturvatietoisuutta monipuolisin menetelmin

Organisaatioissa panostetaan entistä enemmän henkilöstön koulutukseen ja tietoturvatietoisuuden vahvistamiseen, mikä on ehdottomasti positiivinen ilmiö!

Monipuoliset oppimismenetelmät, kuten esimerkiksi pelillistäminen ja interaktiiviset harjoitukset, pitävät koko henkilöstösi aiheeseen liittyvän osaamisen paremmin ajan tasalla. Sen myötä työpaikalla tunnistetaan paremmin mahdollisia riskejä ja toimitaan oikein tietojen käsittelyssä.

  1. Pyri kehittämään pilven turvallisuutta

Pilviympäristöjen turvallisuuden hallinta on monimutkaista – mutta sitäkin tärkeämpää. Huomioi ja ota käyttöön omalle yrityksellesi sopivat ratkaisut pilviympäristöissä liikkuvan tiedon turvan varmistamiseksi.

  1. Kiinnitä erityistä huomiota pääsynhallintaan

Yhtenä erinomaisena vaihtoehtona IT-järjestelmien pääsynhallinnassa on ns. Zero Trust -arkkitehtuurin omaksuminen. Kun kaikki pääsyt yrityksen verkkoon ja tietoihin varmennetaan ja vain tarvittava käyttöoikeus myönnetään, voit minimoida tiedon päätymisen vääriin käsiin.

  1. Tee yhteistyötä kumppaneiden ja viranomaisten kanssa

Tietoturva on yhteispeliä. Sen vuoksi kannattaakin tehdä tiivistä yhteistyötä kumppaneidesi ja palveluntarjoajiesi kanssa, jotta toimintaympäristö on varmasti turvallinen kaikille.

Tietoturvasta puhutaan päättäjätasolla usein hankalina, viranomaisten säätäminä pykälinä. Tärkeintä on ymmärtää, mitä juuri sinun yritykseltäsi odotetaan. Kannattaa tarkistaa, mitä säännöksiä toimialasi edellyttää ja millaista tietoturvaa asiakkaasi sinulta odottavat. Tähän löytyy nykyään helppokäyttöisiä työkaluja, joilla voit seurata, että kaikki vaatimukset täyttyvät vaivatta.

Kun panostat ennakoivasti tietoturvaan, vahvistat samalla yrityksesi toimintavarmuutta, suojaat liiketoimintasi, henkilöstösi ja asiakkaidesi tietoja sekä rakennat luottamusta myös sidosryhmiisi.

Lue seuraavaksi: