Yhdessä enemmän – yhteistyön voima

Otaverkon matkassa
Lenni Laukkanen

Miksi hurraamme kuvassa Software Pointin kanssa? Teknisesti syynä on yhteistyö, mutta tarina on aloitettava vuoden takaa. Vuosi sitten seisoimme Otaverkon juoksujoukkueen kanssa Töölönlahden rannalla ja valmistauduimme voittamaan Metso Outotecin joukkueen Yritysmaratonviestissä. Ylpeys käy lankeemuksen edellä, niin tässäkin. Tiedustelumme oli saanut väärää tietoa Metso Outotecin joukkueen suorituskyvystä ja hyvin pian kävi selväksi, että heitä emme voi voittaa. Muutimme lennossa tavoitetta – voittaisimme Software Pointin joukkueen.

Voiko voittaa, jos ei ole kilpailua?

Jälkikäteen sekä alkuperäinen että muutettu tavoite olivat lapsellisia ja turhia. Ensinnäkään sen enempää Metso Outotec kuin Software Pointkaan eivät tienneet tavoitteestamme. Voiko voitto olla voitto, jos toinen osapuoli ei kilpailusta tiedä? Mutta ennen kaikkea voiko voittaa, jos kyseessä ei edes ole kilpailu! Yritysmaratonviestissä kyse on Suomen Olympiakomitean hyväntekeväisyystapahtumasta, jossa on tarkoitus kerätä rahaa lasten liikuntaharrastuksen tukemiseen ja siinä sivussa pitää hauskaa. (Kokonaan oma kysymyksensä on, viekö kilpailu tekemisestä ilon…)

Kuten usein käy, niin tässäkin tapauksessa lapsellisuus oli merkki innostuksesta ja tahdosta pitää hauskaa. Ne puolestaan johtavat helposti huikeisiin juttuihin. Niin tälläkin kertaa. Tavoitteemme, niin turha kuin se olikin, johti johonkin tavanomaista hienompaan ja suurempaan: saimme Software Pointin edustajan kanssa jutellessa ajatuksen yhteisestä joukkueesta vuoden 2023 Yritysmaratonviestiin. Silloin olisimme nimittäin maalissa rinta rinnan, eikä mitään voittamista tarvitsisi missään kohtaa miettiä.

Ajatus yhteisjoukkueesta oli kuitenkin vasta alku kauniille ystävyydelle – tarinalle jota nyt luet. Tarinalle siitä, miten yhdessä saavutetaan enemmän. Kertomukselle siitä, miksi kaksi saa niin paljon enemmän aikaan kuin osiensa summan. Vastaukselle siihen, millä ehdoin yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi.

Voiko innostus tarttua?

Software Point ja Otaverkko ovat kaksi erilaista yhtiötä, yhteisöä ja yrityskulttuuria. Yhdistäviäkin piirteitä on, esimerkiksi vilpitön halu olla tukemassa asiakkaiden liiketoimintaa oman asiantuntijuuden kautta tai usko rutiinien ja toistojen voimaan asiantuntijuudenkin kehittymisessä. Konkreettisin yhdistävä tekijä lienee kuitenkin toimistonaapuruus, se että joka päivä kuljemme toinen toistemme ovien editse bisnesparkissa, jossa toimistomme sijaitsevat.

Toimistonaapuruuden ansiosta oli helppo kokoontua jokunen viikko sitten porukalla Software Pointin sisäterassille. Tarkoituksenamme oli sopia käytännön askelmerkit, joilla kokoamme yhteisen juoksujoukkueemme ja järjestämme treenejä. Olipa tarkoitus puhua tapahtumapäivän eväistäkin ja muista picnic-järjestelyistä. Johtui sitten eväspuheista vai kahvista ja Geisha-konvehdeista, alkoi nälkä kasvaa syödessä. 

Yhtäkkiä havahduin siihen, että puhuimme jo Yritysmaratonviestin jälkeisestä yhteisestä tekemisestä. Ehkä se sai alkunsa siitä, että kahdesti viikossa järjestettävät, yhteiset kävely- ja juoksutreenit tulevat jatkumaan viestin jälkeenkin. Tai sitten siitä, että ihmisten tehdessä töitä toistensa kanssa innostus ja halu tehdä hyvää nyt vain jotenkin tarttuvat, kasvavat, kehittyvät. 

Saako yhdessä tehtyä enemmän hyvää?

Vielä on vähän turhan aikaista arvioida mihin kaikkeen yhdessä tartumme – mutta tarttua aiomme. Todennäköisesti kesällä Espoon rannat pysyvät astetta siistimpänä, kun käymme noukkimassa roskia sinne, minne ne luonnon sijaan kuuluvat. Sen pystymme jo melkoisella varmuudella sanomaan, vaikka emme muutoin vielä osaa sanoa, mihin yhdessä askellettava polku viekään.

Jos olisimme koneita, emmekä ihmisiä, olisimme suorittaneet meille annetun tehtävän: suunnitelleet ja aikatauluttaneet Yritysmaratonviestiin osallistumisen. Koska olemme ihmisiä, olimme luovia ja sosiaalisia. Loimme uusia ajatuksia ja ideoita, uudenlaista tekemistä tuottaaksemme lisää hyvää. Vietimme erinomaisen tunnin keskenämme ja annoimme toisillemme energiaa arkeen. 

Tätä samaa fiilistä ja samanlaista tekemistä odotamme myös yhteisiltä juoksutreeneiltä ja muilta kohtaamisilta – niin suunnitelluilta palaverihuoneissa kuin suunnittelemattomilta hissiaulassa, Tesanin lounasjonossa tai Espoon rantaraitilla. 

Miksi yrityskulttuuri on tärkeä?

Parhaimmillaan kohtaamiset toimivat myös erinomaisena muistutuksena siitä, mistä kilpailuetu ja asiakkaan saama arvo kummassakin organisaatiossa syntyvät. Antavat meille tilaisuuden tutustua toisiimme, tapoihin toimia, fiilikseen, arvomaailmaan. Tuovat näkökulmaa ja mittakaavaa omaan tekemiseemme. Ennen kaikkea kohtaamiset antavat meille erinomaisen vilauksen nähdä ja kokea toisenlaistakin yrityskulttuuria kuin vain omaamme.

Yrityskulttuuri kun on puolestaan se, mikä määrittää menestyvätkö työntekijät yrityksessä vai eivät, menestyvätkö yrityksen asiakkaat omassa työssään vai eivät. Yrityskulttuuriin vain tottuu niin nopeasti. ”Aina meillä on tehty näin.” Toisen kulttuurin kohtaaminen arjessa tuo väkisin uutta ajattelua ja perspektiiviä omaan arkeen.

Mikä on yrityksen kilpailuetu?

En tiedä, mutta voisin veikata, että kahden eri yrityskulttuurin saattaminen yhteen toimii positiivisena törmäyttimenä, katalysaattorina tai alkulähteenä jollekin positiiviselle. Ja ovathan yrityskulttuuri, arvomaailma ja merkityksellisten asioiden toteutuminen arjessa ne asiat, jotka työntekijä valitsee päivästä toiseen. Ja se on tärkeä asia yrityksen kannalta.

Prosessit, softan ja raudan voi kuka tahansa kopioida, ihmisiä ja heidän rutiinejaan ja toistojaan – sitä mitä he pohjimmiltaan ovat ja miten he sitä arjessa toistensa ja asiakkaidensa eteen toteuttavat – ei voi kopioida. Eivätkä softa tai prosessit luo mitään uutta, eivät mitään mitä niihin ei olisi sisään rakennettu. Ihmiset luovat uutta. Ja siksi ihmisten tehdessä yhteistyötä yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi. 

Ensi toukokuussa Software Pointin ja Otaverkon kilpailuedut juoksevat yhdessä hyväntekeväisyyden eteen Töölönlahtea ympäri. Sen jälkeen saatamme vipeltää Espoon rantaraittia, jotta muiden olisi hyvä ulkoilla puhtaammassa ympäristössä. Me kaikki saamme hyvän mielen lisäksi paremman fyysisen kunnon, hyvinvointia ja energiaa arkeen, yhdessä tekemisen ja olemisen iloa.

Ja tämä on vasta kahden yhtiön välisen kauniin ystävyyden alku!

Lue seuraavaksi: