Kuinka rakennat voittavan tekoälykulttuurin? 

Asiantuntijasisällöt
Lotta Makkonen

Rakensimme voittavaa tekoälykulttuuria yhdessä kumppaneiden ja asiakkaiden kanssa Näin rakennat voittavan tekoälykulttuurin -tapahtumassamme 18.4. Mukana osaamistaan jakamassa olivat Jussi Roine Not Bad Securitylta, Juho Ranta 2NS:lta ja Mikael Päivärinta Microsoftilta. Tämän kovan luokan asiantuntijakaartin osana Otaverkolta oli Lenni Laukkanen.  

Kokosimme yhdessä voittavan tekoälykulttuurin ainekset ja askelmerkit, jotka jaamme nyt kanssasi. Kuinka rakennat voittavan tekoälykulttuurin? 

Mikä ihmeen tekoälykulttuuri? 

Tuotamme palvelua ihmiseltä ihmiselle, joten avataan ensimmäiseksi kappaleen otsikon termi: ‘tekoälykulttuuri’, jotta pääsemme heti yhteiselle matkalle. Jos ajattelet sanaa ‘tekoäly’ ja ‘kulttuuri’ erikseen, ne ovat varmasti selviä. Kun me yhdistämme sanat ja puhumme tekoälykulttuurista, viittaamme sellaiseen yrityksessä vallitsevaan kulttuuriin, jossa tekoäly nähdään mahdollistajana positiivisessa valossa. Kokeilukulttuuri ja psykologinen turvallisuus ovat tärkeitä, jotta ihminen löytää luontaisen uteliaisuutensa ja uskaltaa antaa mahdollisuuden tekoälykaverille. 

Jo jalkautetussa tekoälykulttuurissa tekoälyä hyödynnetään siten, että se vapauttaa ihmisen rutiinityöstä, mikä mahdollistaa tehokkaamman työskentelyn, ja antaa ihmisille aikaa luovuudelle ja kehittämiselle. Kun joku kertoo käyttäneensä apuna tekoälyä, ihmistä ei nähdä laiskana, vaan tätä hyödyntämisen taitoa arvostetaan ja oppeja jaetaan käyttäjien kesken.  

Tekoälymaailmassa oleellista on, että käyttäjät opettavat toisiaan ja tekoälyä. Se on jatkuva oppimisen matka, joka kiitää tällä hetkellä eteenpäin pikajunan tavoin. 

Copilot for Microsoft 365 on tekoälyyn pohjautuva työkalu 

Tässä artikkelissa, kun käytämme termiä ‘Copilot’ viittaamme Copilot for Microsoft 365:een, joka on Microsoft 365:n palveluihin useilla työntekoa helpottavilla tavoilla integroitu tekoälyavustaja.  

Ollakseen käytettävissä aina tarvittaessa ja kontekstiltaan valmiina kulloisenkiin tehtävään, se toimii upotettuna Microsoft 365- sovelluksiin, kuten esimerkiksi Wordiin, PowerPointiin, Exceliin, Teamsiin ja Outlookiin. 

Muutamia nostoja Copilotin tarjoamista hyödyistä: 

  1. Copilot auttaa työajan tehostamisessa erilaisten älykkäiden ominaisuuksien avulla, jolloin yksinkertaisia asioita voidaan tehdä nopeammin. Esimerkiksi palavereiden järjestäminen, sähköpostien lähetys tai erilaiset laskelmat. 
  1. Luovuus vapautuu Powerpoint-esityksissä ja käyttäjä oppii käyttämään myös muita sovelluksia uudella tavalla erilaisten älykkäiden ominaisuuksien avulla. 
  1. Uusien asioiden oppiminen lisääntyy, kun Copilot opettajaa käyttäjäänsä uusien työskentelytapojen saralla. Tiimityöskentely Teamsissa, älykkäiden kaavojen hyödyntäminen Excelissä sekä monet muut taidot kehittyvät. 

Generatiivisessa tekoälyssä ei kuitenkaan ole kyse ei enää vain tuottavuudesta ja säästetyistä euroista tai minuuteista. Teknologian kehitys on jo riittävän pitkällä siihen, että on aika alkaa miettiä AI:n avulla nykyisten ja uusien liiketoimintamallien kehittämistä.  

Mahdollisuudet ovat monipuoliset ja ne lisääntyvät koko ajan. Vanha sanonta ”tekemällä oppii” pätee tässäkin, sillä tuskin kukaan käyttäjä kykenee omaksumaan ja valjastamaan käyttöön kaikkia ominaisuuksia yhdellä kertaa.  Lyhyeen demotuokioon osallistuminen auttaa uutta käyttäjää näkemään konkreettisesti, mitä yllä olevan listan mahdollisuudet ovat, ja saamaan lisää ideoita, mihin muuhun käyttäjä itse voi Copilotia hyödyntää? 

Tekoälytyökalun hyödyntämiseen vaikuttaa käyttäjän rooli yrityksessä, millaiset ominaisuudet auttavat ja tehostavat työtä? Toisaalta samassa roolissa tai samankaltaisten työtehtävien parissa toimivien on helpointa jakaa parhaita käytäntöjä, kun käyttö aloitetaan yhdessä. 

Voittava tekoälykulttuuri, mistä lähteä liikkeelle? 

Tekoälyn käyttö ei enää ole valinta, se aikakausi on mennyt jo ohi. Nyt käyttäjä voi enää valita milloin ja millä työkalulla käytön opettelun aloittaa.  

Suomenkielinen tuki Copilotille julkaistaan aivan pian, ja sen käyttöönotto on helppoa. Liiketoimintapäättäjät pääsevät alkuun tarkastamalla Copilotin käyttövaatimukset. Tarvittavat lisenssit määritetään Microsoft 365:n hallintakeskuksessa käyttämällä Copilotin määritysopasta. 

Sen jälkeen to do-listalla on ominaisuuksista kertominen sekä käyttäjien kouluttaminen, ja näin jatkuva oppiminen voi alkaa! 

Haluatko varata Copilot demon?

Tervetuloa yhteiselle matkalle, asiantuntijamme ovat täällä opastamassa. Klikkaa itsesi alta ajanvaraukseen.

Lue seuraavaksi: