Kuka on triathlonisti Minttu Hukka?

Otaverkon matkassa
Lenni Laukkanen

Maailma tarvitsee esikuvia. Heitä, jotka näyttävät mallia toistojen ja rutiinien vaikutuksesta. Siitä, miten tavoitteellinen tekeminen kehittää niin osaamista kuin ihmistä itseään. 

Minttu Hukka on loppuun palanut estejuoksija ja tuhkasta lentoon noussut triathlonisti. Estejuoksijana Minttu on voittanut kahdesti pronssia Kalevan Kisoissa, lukuisia nuorten sarjojen Suomen mestaruuksia ja edustanut Suomea niin Suomi – Ruotsi -maaottelussa kuin nuorten EM- ja MM-kisoissakin. 

Minttu on esikuva monella tapaa. Hän on esimerkki siitä, miten liian kova treenaaminen, perfektionismi ja kovat tavoitteet – olympiaunelman jahtaaminen – voivat kääntyä itseään vastaan. Toisaalta hän on esimerkki siitä, miten päästä nousuun notkahduksen jälkeen. Kuinka löytää tekemisen ilo ja jatkaa unelmien tavoittelua.

Minttu menestyi estejuoksijana ja eteenpäin ajoi halu olla yhä parempi, menestyä yhä paremmin. Lopulta edessä oli kuitenkin niin henkinen kuin fyysinenkin loppuunpalaminen. 

Kehitys vaatii tavoitteellista tekemistä. Unelmien toteuttaminen vaatii tavoitteellista tekemistä. Tavoitteellinen tekeminen perustuu puolestaan rutiineihin ja toistoihin. Niiden kuuluu kuitenkin olla sen verran kevyitä, että niitä jaksaa suorittaa viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. 

On kyse sitten urheilusta tai työelämästä olennaista kehittymisen ja tavoitteiden saavuttamisen kannalta on päämäärätietoinen mutta riittävän maltillinen tekeminen. Toistojen määrä ja raskaus eivät saa ajaa ihmistä loppuun, mutta niitä tulee tehdä riittävästi. Ajoittain kuuluu pinnistellä, kunhan sen jälkeen pitää huolen palautumisesta. 

Estejuoksu on jäänyt, mutta triathlonista Minttu löysi uuden intohimon ja unelma olympialaisista elää edelleen. Hän on oppinut tekemään ”riittävän hyvin”. Optimaalisella tasolla. 

Myös työelämässä tiukempia jaksoja tulee seurata kevyemmät jaksot. Varianssi kehittää. Jatkuvasti täysillä painaminen, pitkät päivät ja deadlinejen paineessa puskeminen johtavat uupumiseen. Turhan tekemisen jättäminen, oikeisiin asioihin keskittyminen, oman työn johtaminen, ”riittävän hyvä” tekeminen ja jaksamisesta huolehtiminen tarkoittavat pitkällä aikavälillä parempaa tuottavuutta. 

Tällä hetkellä Mintun tulokset uuden lajin parissa ovat lupaavia. Juoksu ja pyöräily sujuvat, uinnissa on eniten treenattavaa. Treenimäärät ovat optimaalisia, ravinto ja lepo kunnossa. Asia, johon lisäosaamista on tullut opintojenkin kautta. Minttu kun on valmistunut hiljattain liikuntafysiologian maisteriksi. 

Otaverkko tukee Mintun harjoittelua. On kunnia saada olla osa hänen matkaansa, kehitystään ja unelmiensa tavoittelua. Samalla Minttu on meille otaverkkolaisille esikuva siitä, miten samaan aikaan voi kehittyä, olla tavoitteellinen ja tuottava, ja voida hyvin. 

Kohti olympialaisia, Minttu! Kiitos, että näytät meille tekemisen mallia. 

Lue seuraavaksi: