Liikkuva työyhteisö ja yritysmaratonviesti 

Otaverkon matkassa
Lenni Laukkanen

Meillä on ollut tapana osallistua Yritysmaratonviestiin ainakin jo vuodesta 2015 alkaen. Aluksi kyse taisi olla parin innokkaan itsensähaastajan aloitteesta, jota työnantaja tuki yhteisöllisyyden ja tiimihengen kehittämisen näkökulmasta. Vuodet ja juostut kilometrit ovat opettaneet meille jotain suurta, jotain sellaista, mikä vie joukkuettamme eteenpäin muuallakin kuin juoksuradoilla ja lenkkipoluilla.  

Liikunnan merkitys

Vuosien varrella olemme huomanneet liikunnan vaikuttavan yhteishengen lisäksi suoraan tuottavuuteen ja euroihin viivan alla. Havahduin tähän, kun viikoittaisen yhteissalitreenin jälkeen porukka tuntui pursuavan energiaa. Kyseessä oli aivan tavallinen keskiviikko ja kuten keskiviikkoisin meillä tapana on, kävimme kesken päivää tekemässä salilla yhteisen treenin. Lankuttaessamme pelasimme jotain Laiva on lastattu -tyyppistä peliä, jossa keksimme tietyllä kirjaimella alkavia eläinlajeja. Treenin jälkeen oma olo oli energinen ja positiivinen – kuin uusi alku päivälle! Keskusteluissa totesimme, että en ollut ainoa, vaan muutkin saivat lisää energiaa ja tehoa päivään.

Ilmiö on sama kuin työmatkapyöräilyssä tai kävelylenkissä työpäivän aluksi ja lopuksi. Pää tyhjenee, työpäivä saa selvän alun ja lopun. Päivä alkaa pienellä energialatauksella, samoin illan vapaa-aika. Jaksaminen paranee, ajattelu kirkastuu, huolet ja murheet asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin.  

Erityisen tärkeää tällainen energianhallinta ja pään säännöllinen tyhjentäminen, ajattelun kirkastaminen on nykypäivän työelämässä, jossa tieto liikkuu nopeammin kuin koskaan ja päätökset syntyvät nopeammin kuin koskaan. Kognitiivinen kuorma kasvaa informaatiotulvan ja pikaviestinnän keskellä. Tekoäly ja nopea teknologinen kehitys, etenkin meidän alallamme eivät ainakaan helpota tilannetta. Asiantuntijalta vaaditaan nykyään erilaisia valmiuksia ja taitoja, joista osa liittyy oman energian ja vireystilan hallintaan sekä metataitoihin, jotka pitävät suorituskyvyn hyvällä tasolla.

Parempia liiketoiminnan tuloksia

Yrityksen näkökulmasta kyse on muustakin kuin ”hyvän tekemisestä” yksilön tasolla tai sairaspoissaolojen vähenemisestä yrityksen tasolla. Kyse on konkreettisesti paremmasta tuloksesta ja euroista viivan alla. Liikunnallisuus, hyvinvointi, tavoitteellisuus ja joukkuepeli tuottavat kaikki parempia liiketoiminnan tuloksia.  

Mutta yksilön saamat hyödyt ja eurot yrityksen viivan alla ovat vain alkua. Aivan samat valmiudet, joita kehitämme tätä kautta, johtavat luovaan ja innovoivaan yrityskulttuuriin. Sellaiseen, joka auttaa meitä murroksessa, jossa lineaarinen ja algoritminen työ siirtyvät koneille ja ihmiset vapautuvat luovaan ja sosiaaliseen työhön. Se edellyttää isossa kuvassa uudenlaisia työnteon tapoja, uusien tulonlähteiden löytämistä ja uusien liiketoimintamallien kehittämistä. Luovuus, sosiaalisuus ja uusi ajattelu kehittyvät kun hyvinvointi yhdistyy uusiin ajatuksiin, erilaisten näkökulmien ja tekemisen tapojen törmäyttämiseen.  

Yritysrajat ylittävä yhteistyö

Tänä vuonna osallistuimme toistamiseen toimistonaapurimme Software Pointin kanssa Yritysmaratonviestiin. Yhteisjoukkuetraditiomme alkoi kilpailuasetelmasta: kolme vuotta sitten Otaverkon leikkimielinen tavoite oli… No, oikeastaan tavoitteemme oli voittaa silloinen Metso Outotecin joukkue, mutta koska parin kierroksen jälkeen oli päivänselvää, että tavoite oli ylitsepääsemättömän vaikea, muuttui tavoitteeksemme lennossa voittaa Software Pointin joukkue. Naapurimme kanssa juteltuamme päätimme kuitenkin yhdistää seuraavana vuonna voimamme ja osallistua tapahtumaan yhteisjoukkueella. Miksi kilpailla toisiamme vastaan – edes leikkimielisesti – jos voimme elää todeksi kummankin yrityksen kokemusta siitä, että kun ihmiset tekevät yhteistyötä, lopputulos on paljon enemmän kuin osiensa summa.  

Lopputuloksessa kyse ei ole juostuista kilometreistä tai minuuteista. Matkan pituus on tasan sama riippumatta siitä, juostaanko yhtenä yhtiönä vai yhteisjoukkueena. Minuuteissa voi olla jonkin verran eroa, koska yhteinen kannustus, tsemppaaminen, tunnelma ja todennäköisesti näyttämisen halukin voivat hitusen parantaa yksilötason suorituksia. Isoilta osin kyse on kuitenkin jostain vielä suuremmasta kuin juoksemisesta, tuloksesta tai sijoituksesta. Kyse on jostain hienosta, jostain abstraktista ja siksi vaikeasti sanoitettavasta. Paras ilmaisu lienee kilpailuetu tai lyömätön yrityskulttuuri.  

Softa, prosessit ja raudan voi tänä päivänä kuka tahansa kopioida, ja uuden IT-alan yrityksen perustaminen on helpompaa ja vaatii vähemmän alkuinvestointeja kuin koskaan ennen. Automatiikka, robotiikka ja tekoäly ovat siirtäneet ison osan matalan jalostusasteen ja osaamisen työstä tietokoneille jo nyt – parin vuoden kuluttua vallitsevasta tilanteesta puhumattakaan. Asiantuntijatyö on murroksessa sekin, ja tulevaisuutta vaikea ennustaa, mutta… 

Tänäkin vuonna opimme uutta

Voin sanoa, että tänäkin vuonna opimme uutta ja samalla vahvistimme jo tiedossa olevaa. Riippumatta siitä, kumman yrityksen työntekijästä oli kyse, kannustus ja tsemppaus joukkueen jäsenten kesken oli huimaa. Käyttäytymisen ja keskustelun pohjalta ulkopuolinen ei olisi kyennyt kertomaan, kuka oli mistäkin yrityksestä. Puhalsimme yhteen hiileen, varmistimme oikeaa juoksujärjestystä, muistuttelimme toisiamme riittävästä nesteytyksestä ja evästyksestä. Toimimme ilman ennakkoharjoittelua niin kirjaimellisesti kuin kuvaannollisestikin yhtenä tiiminä, huolehtien toisistamme.

Yhteinen tavoite hitsaakin hyvällä tavalla yhteen, saa tekemään parhaansa, saa tekemään sitä, mikä on ihmisille luontaista – yhteistyötä. Lisäksi, samalla kun maitohappo täytti lihaksia, täyttyivät päät uusilla ideoilla ja näkökulmilla. Rento ympäristö, toimiston seinien ja formaalin tilanteen puuttuminen, yhdistettynä uusiin tuttavuuksiin, nyt vain tekee hyvää ajattelulle. Keskustelu laineili laidasta laitaan niin työaiheisten kuin muidenkin teemojen ympärillä.  

Kannustamme yhteistyöhön ja aktiivisuuteen

Uskon vahvasti, että tällainen ihmisen kokonaisvaltaisen tekemisen tukeminen, hyvinvoinnin ja fyysisen aktiivisuuden kehittäminen sekä yhteistyöhön ja yrityskulttuurien törmäyttämiseen kannustaminen johtavat parempaan arvon luomiseen asiakkaille uusilla tavoilla. Emme kilpaile toisiamme vastaan, emme pelaa peliä asiakkaiden, kumppaneiden ja markkinan kanssa. Kasvatamme kakkua, jota jaamme kaikki yhdessä.  

Ihminen on kokonainen myös työelämässä, eikä ole olemassa erikseen yksityisminää ja työminää. Otaverkon antamalla esimerkillä haluamme olla vaikuttamassa monin keinoin siihen, että liiketoiminta on vastuullista ja mahdollista myös tulevaisuudessa. Ennen kaikkea haluamme näyttää mallia siitä, että on pyrittävä tilanteeseen, jossa yritystoiminnan nettovaikutus yhteiskuntaan on positiivinen. Vaikka Yritysmaratonviestissä takana on motiivi kehittää yrityskulttuuriamme, hyvinvointia, tuottavuuttamme ja kannattavuuttamme, on se myös konkreettinen esimerkki tavasta tuottaa arvoa ja tehdä hyvää yhteiskunnankin kannalta. Kun kakkua kasvatetaan, on siitä jaettavaakin. Yritysmaratonviestin kontekstissa lasten liikuntaharrastuksen tukemiseen.  

Lasten, jotka muodostavat tulevaisuuden työelämän.  

Lue seuraavaksi: