Vastuullisuudesta

Otaverkon matkassa
Lenni Laukkanen

Osakeyhtiön tehtävä on tuottaa vaurautta ja hyvinvointia tuleville sukupolville. Se on jatkuvuuden kannalta välttämätöntä – myös omistajanäkökulmasta. Vain kestävällä pohjalla oleva toiminta, jonka nettovaikutus yhteiskuntaan on positiivinen, on arvoa luovaa ja tuottavaa toimintaa pitkällä aikavälillä.

Entisenä koodarina en voi olla miettimättä IT-alan lainalaisuuksien ja ympäristön kannalta vastuullisen toiminnan kehittämisen yhtäläisyyksiä.

Olen vuosien aikana oppinut, ettei yksikään ohjelmistoprojekti pääse aikataulussa tai budjetissa maaliin, jos tekijät yrittävät rakentaa parasta mahdollista järjestelmää eli maailmaa kerralla valmiiksi. Maailma, tarpeet ja teknologiat kun muuttuvat – joskus jopa kesken projektin. On kuin liikkuvaan junaan yrittäisi hypätä.

On helpompi määritellä pienin mahdollinen lopputuotos, joka riittää ensi alkuun. Kun tämä tuotos on saatu loppukäyttäjille arjen käyttöön, on mahdollista kehittää uutta, tehdä jatkuvaa parantamista, uusia toiminnallisuuksia aina pala kerrallaan.

Ylläpito on helpompaa, käyttäjien tarpeet tulevat paremmin huomioitua, laatu tuppaa olemaan parempaa. Budjetissa ja aikataulussakin on helpompi pysyä. Toki se vaatii priorisointia ja toiveiden tynnyrin karsimista. Mikä on oikeasti kaikkein tärkeintä ja eniten arvoa tuovaa heti aluksi? Mikä sellaista, mitä voi tehdä tai tarkentaa myöhemmin? Ja mikä ihan vain kiva olla -toiminnallisuus?

Otaverkko on aina ottanut ympäristön toiminnassaan huomioon. Olemme tähdänneet optimaalisiin ratkaisuihin energiankulutus vs. kustannustehokkuus -näkökulmasta. Maapallon resurssien käytön näkökulmasta olemme pyrkineet mieluummin pidentämään laitteiden käyttöikää kuin uusimaan toimivia ja vakaita järjestelmiä ihan vain uusimisen ilosta.

Olemme liittäneet konesalimme kiinteistön geotermiseen järjestelmään ja konesalien tuottama hukkalämpö hyödynnetään kiinteistön lämmitykseen. Pyrimme karsimaan turhia rahtikuljetuksia optimoimalla tilauksia. Toisaalta kannustamme asiakkaitamme esimerkiksi Windows Autopilotin käyttöönottoon, jolloin käyttäjän uutta työasemaa ei tarvitse rahdata ensin Otaverkon toimistolle asennettavaksi ja sitten meiltä käyttäjälle – työasema kuljetetaan suoraan tukusta käyttäjälle ja se asentuu automaattisesti haluttuun tilaan.

Maailma ei kuitenkaan ole valmis ja haluamme varmistaa nettovaikutuksemme olevan positiivinen kaikille sidosryhmille – yhteiskunta ja maailma mukaanlukien. Olemme ottaneet uusimmiksi tavoitteiksemme rakentaa ympäristöohjelma ja saada Ekokompassi-sertifikaatti.

Tätä työtä aloitellessa aloin pohtia toimialojen samankaltaisuutta. Ei vastuullisuusasioissa tai ympäristöjärjestelmässäkään pysty rakentamaan kerralla valmista, täydellistä ratkaisua. On valittava mikä on se ykkösprioriteetti, mikä tehtävä ensin valmiiksi. Sen jälkeen jatkokehittää jatkuvan parantamisen keinoin ja huomioida aina maailma, joka ympärillä kehittyy ja muuttuu.

Näin toimimalla pystymme olemaan osa positiivista muutosta, emme vain reagoimaan jälkikäteen.

Lue seuraavaksi: