Miten varaudumme sähkökatkoihin?

Ajankohtaiset kuulumiset

Kuten julkisuudessa on kerrottu, saattaa yhteiskunta joutua turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin talven aikana. Tällä hetkellä viranomaistieto on se, ettei konesalitoimittajia voida priorisoida sähköntoimituksen osalta. Mahdolliset kahden tunnin kiertävät sähkökatkot koskevat myös Otaverkkoa.

Otaverkolla on jo entuudestaan sähkökatkojen varalta dieselkäyttöinen varavoimakone ja akusto. Kahden tunnin kiertävät sähkökatkot eivät aiheuta katkoja Otaverkon konesaleissa ja niiden varassa oleviin palveluihin.

Varavoimakone on mitoitettu jopa vuorokausien mittaisten katkojen varalta. Koestamme varavoimakonetta säännöllisesti kerran kuukaudessa. Nykyisen tilanteen vuoksi teemme myös ylimäääräisiä koestuksia ja testejä. Viimeisimmän kerran varavoimakoneen toimivuus on varmistettu 15.12.

Manuaalisen testaamisen lisäksi varavoimakoneen automaattinen käynnistyminen sähkökatkon sattuessa on todennettu. Otaverkon polttoainetoimittajalla on valmius toimittaa lisäpolttoainetta jopa kolmen tunnin varoitusajalla. Jos varavoimakonekaan ei ole käytössä, on konesaleissamme suuret akustot varmistamassa sähkönsyöttöä katkojen aikana.

Otaverkon tavoin kumppanioperaattorimme, joiden kautta internet-yhteydet kulkevat, ovat Traficomin toimijoita ja noudattavat viranomaismääräyksiä ja ohjeita teletoimintaan liittyen. Traficomin määräyksen ohjaavat tekemään toimia, joiden avulla tietoliikenteen jatkuvuutta pyritään turvaamaan. Olemme kuitenkin pyytäneet ja saaneet kumppaneiltamme vahvistuksen siitä, että he ovat varautuneet omalta osaltaan sähkökatkoihin.

Vaikka voimme taata toimintamme ja palveluidemme jatkumisen myös mahdollisten katkojen aikana, emme voi kuitenkaan taata sitä, että kaikki palvelut ovat saatavilla. Tietoliikenneyhteydet saattavat kulkea myös sellaisten kiinteistöjen ja laitteistojen kautta, jotka eivät ole Otaverkon hallinnassa tai vastuulla.

Esimerkiksi asiakkaiden omissa tiloissa oleviin laitteisiin tulevan sähkönsyötön katketessa laitteet voivat sammua, mikä voi näkyä esimerkiksi langattoman verkon tai muun palvelun katkeamisena. Suosittelemme asiakkaitamme seuraamaan oman kiinteistön viestintää ja varautumisohjeita katkojen varalta.

Tulemme tiedottamaan mahdollisista sähkökatkoista ilman aiheetonta viivytystä heti saadessamme itse tiedon. Service Deskimme ja muut asiantuntijatiimimme palvelevat normaalisti myös katkojen aikana.

Lue seuraavaksi: